Glow , Eindhoven , Glow

Wanneer is de rechtgeaarde Eindhovenaar trots op deze stad?
Als FC Eindhoven eindelijk weer in de hoogste regionen van de Jupiler League speelt?
Als onze stad wereldwijd op de kaart staat als internationaal kenniscentrum?
Of als er in Eindhoven een adembenemend lichtschouwspel wordt getoond?

Voor de eerste suggestie moet men van voetballen houden en er zijn genoeg mensen die daar nu echt niets om geven. Ook de tweede mogelijkheid ( kenniscentrum ) heeft beperkingen, slechts een heel klein deel van de stadspopulatie heeft er rechtstreeks mee te maken.

Maar Glow, ja Glow is een ander verhaal! In het eerste weekend van deze aflevering liepen er massa's mensen door de binnenstad, geholpen door het gelukkig droge weer, om alle lichtwerken te bekijken.

Vooral de enorme koepel om het standbeeld van Anton Philips was een druk bezochte pleisterplaats voor de vermoeide Glowganger want 4.5 kilometer is een heel eind om te wandelen. Zeker als je dat doet, een rolstoel voortduwend…. En daar ben ik tussendoor op een heikel punt aangeland waar eigenlijk al jaren klachten over zijn. Evenementen organiseren prima, maar wat wordt er weinig rekening gehouden met mensen in een rolstoel. Die er sowieso niet vaak tussenuit kunnen en altijd maar afhankelijk zijn van anderen. Een schuin oplopend randje voor de stoep zou al wonderen doen.

Glowend trots, dat waren met mij vele medewandelaars. Alle reacties waren positief. Vol bewondering genoot jong en oud in groten getale van de geluidseffecten en de schitterende lichtornamenten in ons Eindhoven. Met video/dvdcamera’s, fototoestellen al dan niet op statief en mobiele telefoons werd alles vastgelegd. Sommige werken waren simpel maar indrukwekkend, andere waren massief en imposant.

Slimme horecaondernemers langs de route hadden gezorgd voor extra zitplaatsen en voldoende warme chocomel. De hele rondgang duurt ongeveer 3.5 uur. Maar dan is alles goed gezien en daar gaat het om . Nu de dagen korten kun je er met kinderen best wel vroeg naar toe zodat deze ook weer niet te laat in bed liggen.

Een evenement waar de Eindhovenaar trots op kan zijn. Al mag wat mij betreft volgend jaar iemand anders die rolstoel duwen…