Weet u nog, bord op schoot, zondagavond Sport in Beeld.. Toentertijd nog op zo'n kleine maar vooral zware televisie en vaak geregistreerd met een of twee camera's. En helemaal in het begin nog in zwart-wit.

Met de komst van de kleuren tv kwamen er ook meer camera's en dus een scherpere registratie van alles wat er op het veld gebeurde, inclusief herhalingen al dan niet in slow-motion en daarmee begon voor mij de ergernis die ik al jaren deel met menig medestander, het ongegeneerd spugen en neuzen leegflatsen op beeld. Niet alleen de voetballers maken zich er massaal schuldig aan, ook trainers die goed weten dat ze gefilmd worden mogen graag zo'n zorgvuldig verzamelde witgrijze fluim het veld opsturen. Gadverdamme, wat is dat toch een smerige gewoonte. Zeker als je dus met dat bord op schoot naar de sport kijkt is het niet echt bevorderlijk voor de voortgang van de maaltijd.

De laatste tijd lijkt het er overigens op dat zelfs editors en regisseurs er een satanisch genoegen in scheppen om het voorgaande zo lang en scherp mogelijk in beeld te brengen. Bij een live-uitzending kan ik me nog voorstellen dat de cameraman er door verrast wordt maar het is de taak van de mensen om de spelers heen, iedereen er op te wijzen dat dit echt niet kan.

Dat geldt extra voor de trainer die een voorbeeldfunctie heeft. Ze hebben overigens allemaal mediatraining gehad om elke kritische vraag te omzeilen met nietszeggende antwoorden, dus een lesje snot en spuug inhouden als er camera's in de buurt zijn kan er ook wel bij. Kunnen wij weer met het bord op schoot, wel zo gezellig...

P.S, oh ja, duurbetaalde "heren", als je uit die superdeluxe bus stapt op weg naar de kleedkamers, doe dan die idiote koptelefoons af en groet de hondstrouwe fans die daar al lang staan te wachten.