Nog maar een paar nachtjes slapen en we vertrekken voor een fijne vakantie naar de Costa del Sol in Spanje.

Velen in mijn kennissenkring opteren de laatste jaren voor Turkije maar ik hou het bij mijn tweede vaderland España... En dat heeft alles te maken met het feit dat ik in 1974 de eerste Nederlandse deejay was die in Spanje, weliswaar illegaal, in een grote discotheek werkzaam was. Oorspronkelijk ging ik met een oude BMW 2000 Ti rond maart naar deze bestemming omdat daar altijd de zon schijnt (volgens zeggen), maar toen ik er was gearriveerd hadden de kosten voor benzine en tol een dermate groot gat in het toch wel magere vakantiebudget geslagen dat de verplichting tot geld verdienen meteen om de hoek kwam kijken.

Mijn vader viel bijna van zijn geloof toen ik hem belde om te zeggen dat ik geen 2 weken maar 8 maanden weg zou blijven doch hij gunde mij m'n avontuur en keurde mijn afwezigheid op de werkvloer thuis, na enige aarzeling, toch maar goed. En zo heb ik daar de mooiste tijd van m'n leven gehad. Ik zal niet in details treden maar het was echt geweldig. En passant werd de taal ook nog grondig geleerd en tot op de dag van vandaag heb ik daar veel plezier van. Spaans is de tweede wereldtaal en dat geeft in bepaalde omstandigheden een voorsprong. Mijn Spaanse vrienden zie ik dus over enkele dagen weer eens terug en dat twee keer per jaar.

Menigeen vraagt aan me of ik niet liever daar wil wonen maar dat gaat me net even te ver. Vóór alles blijf ik Eindhovenaar en PSV supporter en alleen al daarom zou ik er (nog) niet permanent kunnen wonen. De sfeer en het klimaat zijn er natuurlijk prima maar elke dag zon gaat waarschijnlijk ook vervelen. Al voel ik dat niet zo, vlak voor vertrek. Maar als je er eenmaal een paar weken bent is het thuiskomen ook prettig. Net zo prettig als het thuiskomen daar aan de Middellandse zee. Dus geachte lezer van deze column, maak er wat van en tot in juli. Adios..........

P.S. Omdat ik me toch een beetje schuldig voel tegenover degenen die niet op vakantie kunnen, volgt er hier nog een ASPERGES recept wat aan mijn hobby-kok brein ontsproten is, en zo ongelofelijk lekker is dat u zich in een 5 sterren restaurant waant! Voor twee personen in dit geval.

Benodigdheden:

  • een kilo geschilde asperges, middeldik,
  • wat verse lente ui,
  • 5 teentjes kloflook in schijfjes,
  • wat bieslook,
  • 10 grote gepelde grijze gamba's,
  • twee kruidenbouillonblokjes van Knorr
  • een zakje Hollandaise of Asperge saus van Knorr
  • peper, zout en aromat.


Kook de asperges in ruim water met toevoeging van de twee kruidenbouillonblokjes.
Doe de saus in een pannetje en voeg toe de 5 teentjes knoflook die in schijfjes zijn gesneden, daarbij de gesneden lente ui, stukjes van 3 mm. lang, en laat dit op laag vuur heet worden.
Bak ondertussen kort de gamba's (in de olijfolie) die per stuk in drieen zijn gesneden en voeg deze toe aan de saus.
Breng dan de saus op smaak met peper, zout en een beetje aromat. Giet de inmiddels zacht gekookte asperges af en leg ze op een groot bord.
Doe daar de saus overheen en serveer er wat pasta bij, het liefst tagliatelle en een lekker mager visje zoals b.v. panga filet.

WAARSCHUWING..!!! Voorzichtig dat de vingers niet worden meegegeten bij dit overheerlijke gerecht......