Als de dag van gisteren weet ik nog dat je zomaar door de Nieuwstraat kon rijden met de auto en ook over de Markt.

Aan de linkerzijde van die Markt waren een aantal horeca zaken die ruimschoots aan de behoefte van de jeugd voldeden. Ontluikende discotheken die voortsproten uit oubollige dancings waar nog heuse toiletdames voor een kwartje per bezoek hun kost verdienden. Waar de portier nog een fooi ontving van degene die de zaak verliet van soms wel een hele gulden..

Nooit heb ik begrepen waarom zo'n mannetjesputter op een leuke avond zomaar meer dan 400 piek kon vangen terwijl de disc-jockey, die er met zijn vakmanschap in muziekkeuze toch maar mooi voor zorgde dat men in die zaak bleef verteren, het met een schamele 5 tientjes moest doen.......

Zelfs het barpersoneel en de obers hadden fors meer dan de onfortuinlijke platendraaier want zij beurden bovenop hun basisbedrag ook nog de fooien. En ook dat kon aardig oplopen. 

Neen , de Deejays van tegenwoordig hebben het een stuk slimmer bekeken. Dertigduizend voor een uurtje op Ibiza en vervoer per privé jet.........En platen aan- en afkondigen ?? nooit van gehoord !! Gewoon een beetje mixen, that's all...

Toch zou ik zo weer terug willen naar die 70-er jaren.Gewoon weer even met de pas verworven auto lekker cruisen door de stad en op het makkelijk bereikbare terras een drankje nemen. Of 's avonds van de ene zaak naar de andere sjokken om bekenden tegen te komen en het laatste nieuws uit te wisselen.

De Markt met Carlton, Maddox en Club 44 en de Nieuwstraat met de Schuur en het overgetelijke Zhivago waren de hot-spots in die tijd..

Daar was het te doen en vooral in laatst genoemde zaak was het poepgezellig. Een familiebedrijf waar Pa van Rooij zijn kroost weliswaar veel vrijheid gunde om die discotheek naar eigen inzicht te runnen maar immer de vinger aan de pols hield en altijd het laatste woord had.

Hugo en Piet die hier hun eerste wankele stappen hebben gezet op het gladde horecapad, Kees de Brouwer ( later van de Strijpse Ketel ) die hier zijn eerste biertjes tapte, Eddy Dubbelboer die de dames simpel kon versieren met zijn innemende lach, het waren allemaal unieke mensen in een unieke stad.De laatste twee zijn helaas al niet meer onder ons maar zeker niet vergeten.

Vanuit Zhivago is later Hollywood ontstaan en ook daar is heel wat gebeurd. Geweldige artiesten hebben er met veel plezier altijd live opgetreden en als u die hele riedel nog eens wilt nazien dan pluis deze site maar eens goed na. Er is gelukkig veel van die geschiedenis bewaard gebleven.

Tot slot wil ik in deze veel te beknopte beschrijving nog een unieke zaak noemen nl. Voodoo...Een discotheek om de hoek van het bekende restaurant Trocadero, zo ongeveer tegenover waar nu "de Vrienden" is gevestigd. De zaak, heel veel vroeger een ondergrondse fietsenstalling,  was vijf avonden per week open maar de donderdagavond was veruit het populairst. Dan kwamen de vrijgezellen, de gescheidenen en de wanhopigen al rond de klok van negenen massaal opdagen om de liefde van hun leven alhier alsnog te vinden. Ook deze zaak is niet meer net als al die anderen die ik in deze column heb vernoemd. En ik kan dit weten want ik heb in elke genoemde zaak gedraaid....Inderdaad , ik was die arme stumper die maar zo weinig kreeg voor zo veel inzet. Maar spijt? Nee hoor, daarvoor was die tijd veel te mooi. En dat is echt onbetaalbaar...