Doodmoe word ik van presentatoren op de tv die het als een soort nieuwe trend hebben geintroduceerd om bij de presentatie in beeld een enorme wirwar van hand- en armbewegingen te tonen die de aandacht van het onderwerp volledig afleiden.

 

Een van de eersten die deze manier van presenteren tot een hogere kunstvorm heeft verheven is die krullenbol van Wegmisbruikers.
Elke zondagavond te zien op Sbs 6 in zijn quasi verontwaardigde jacht op niet-gordeldragende, bellende, iets te hardrijdende en in zijn ogen a-sociale wegmisbruikers. Vooral dat irritante: stráksss, bij het begin en einde van de vreselijke reclames tussendoor is een niet onbelangrijke toevoegergernis.

Dachten we met dat specifieke programma van de heftig sticulerende luchtacrobaten af te zijn, neen, nu hebben inmiddels zowat alle presentatoren, showmasters en gastheren/vrouwen van zowel de commerciële als de publieke omroep (Johnny de Mol, Matthijs van Nieuwkerk, Robert ten Brink, Martijn Krabbé, Sophie Hildebrandt, Erica Terpstra, ene Jandino “schreeuwlelijk” enz. enz.) deze schijnbaar nieuwe manier van aandacht vragen enthousiast omarmd en tot een hogere presentatievorm verheven.

Het zou me niet verbazen als er inmiddels ook al cursussen voor bedacht zijn.. Waar dan ongetwijfeld weer fors aan verdiend wordt.

Stapeldol wordt je er van.
Doe toch normaal, je bent echt niet in het buitenland waar niemand het je kwalijk neemt als, omdat je wellicht de plaatselijke taal niet spreekt, je jezelf met de spreekwoordelijke handen en voeten probeert verstaanbaar te maken.
Wat meestal ook wel blijkt te lukken. Daarom ben je in het buitenland en dat hoort er dan ook bij.

Maar waarom hier in Nederland en in de eigen Nederlandse taal...

TIP:
De enige manier die je hebt om deze wilde en afleidende gebarentaal te omzeilen is de afstandsbediening horizontaal voor je te houden in de richting van het scherm en zo het circus van gezwaai en gezwier uit te bannen. Aan het hoofd van de artiest heb je vaak genoeg.
Je zult merken dat het programma een stuk serieuzer overkomt en de gebrachte boodschap zonder afleiding binnenkomt.

Probeer het maar eens. Nou moet dat ook weer niet te lang duren want een tennisarm is wel het laatste wat je aan een avondje tv kijken wilt overhouden!