mr. Daniëlla van Rooij's columndaniella van rooij 01

Mr. Daniëlla van Rooij (1987) is in 2013 afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. De afgelopen jaren heeft zij ervaring opgedaan in zowel de juridische als de zakelijke wereld. Hierdoor weet zij vanuit de juiste invalshoek een probleem te doorgronden. Ze is ervan overtuigd dat deugdelijk juridisch advies voor iedereen betaalbaar en toegankelijk dient te zijn, vandaar datJ-euro een tarief hanteert van 1 euro per minuut!

Maandelijks zal Daniëlla je via 040TV meenemen in haar juridische wereld. Zaken waar je als particulier of ondernemer tegen aan kunt lopen, zullen in een eigentijds jasje de revue passeren.


Ondanks de enorme regenval van de afgelopen weken komt de zomer toch echt steeds dichterbij. De meteorologische ellende is wellicht een reden te meer om alsnog een vakantie te boeken. Voordat je heerlijk ontspannen aan een cocktail kunt nippen, dien je vaak het één en ander goed te regelen. Ook komt het helaas nogal eens voor dat de vakantie met de nodige tegenslag aanvangt of juist wordt vervolgd...

Of je nu een lange periode of nog maar een korte tijd werkzaam bent geweest bij een werkgever, het is in beide gevallen geen aangename gebeurtenis als je ontslagen wordt. Ondanks het feit dat je jezelf volledig hebt ingezet en er alles aan gedaan hebt om je werk naar ieders tevredenheid telkens weer uit te voeren, is het moment toch echt aangebroken dat je “de zak hebt gekregen”.

Het kan eenieder van ons overkomen: je krijgt op een dag bericht van een notaris dat je onverwacht recht hebt op een erfenis, ook wel nalatenschap genoemd. Buiten het feit om dat het natuurlijk verschrikkelijk is om van iemand afscheid te moeten nemen, schieten stiekem bij het woordje erfenis toch even dollartekens in de ogen. Gelijk ontstaan er allerlei mooie plannen in je hoofd en denk je misschien kan ik nu wél die ene droom najagen...

Dat een huwelijk vaak vol optimisme en met een uitbundig feest wordt voltrokken is geen nieuwigheid. Maar wat als ‘de koek’ na jaren op is of door de ander is ingeruild voor een andere verpakking? Bij een scheiding wordt dan de champagne en de fanfare in de meeste gevallen verruild voor ordinaire scheldpartijen, haatberichten, gênante roddels, een lang slopende rechtszaak en kinderen van de rekening. Iets wat natuurlijk niemand zich kan voorstellen wanneer je samen op die roze wolk rondzweeft. Helaas komt ongeveer een derde van de huwelijken in Nederland tot een echtscheiding, maar dat betekent wel dat twee derde het wel goed doet!

Waarschijnlijk is het je weleens overkomen, je hebt een product gekocht en na een korte periode van gebruik werkt dit niet meer naar behoren. Met hoge verwachtingen en vol zelfverzekerdheid, je hebt immers tussen al je paperassen de bon gevonden, ga je terug naar de verkoper en leg je de situatie uit. Tot je grootste verbazing zegt de verkoper met een uiterst vriendelijke glimlach: sorry, maar de garantie is verlopen... Teleurgesteld als wel terneergeslagen keer je weer huiswaarts. Heeft de verkoper gelijk en neem je uiteindelijk met zijn mededeling genoegen of gelden er wellicht toch garantieregels die bescherming bieden? Aangezien er bij velen toch wat onduidelijkheid heerst met betrekking tot dit onderwerp zullen de regels omtrent garanties in deze column kort uiteengezet worden.

De maand december is weer aangebroken, een maand vol gezelligheid, saamhorigheid, feestdagen en zo nu en dan ook de nodige verplichtingen. Het is altijd fijn om het oude jaar goed af te sluiten, zodat je het nieuwe jaar zonder trubbels en met een schone lei kunt beginnen. Dit is natuurlijk niet voor iedereen vanzelfsprekend en voor sommige onder ons betekent dit dat er waarschijnlijk nog heel wat werk te verrichten valt. Er zijn misschien nog wel 100 en 1 dingen die je het liefst afgerond zou willen hebben, maar door tijdgebrek schuif je het telkens vooruit. Toch kan ik uit ervaring spreken dat het een heerlijk gevoel is als je bepaalde zaken kunt afronden.